Kéménybélelés blog

Hogyan válasszunk fűtési rendszert kéményünkhöz?

Otthonunk újonnan kiépített legjobb fűtési megoldása, ha minőségi anyagokból van építve, majd a megfelelő kazán kiválasztása a hozzá tartozó elemekkel, idomokkal együtt.

Manapság a gyártók környezettudatosan fejlesztik termékeiket, melyek a legoptimálisabb működést biztosítják.

A megbízhatóság azt jelenti, hogy a készülékünk és a hozzá tartozó füstgáz elvezető rendszer környezetbarát és költség csökkentően működik. Készüléket a hosszú élettartam és a gazdaságos üzemmód alapján válasszunk.

Kérjük ki szakember véleményét készülék vásárlás előtt, mert nem biztos, hogy az olcsó készülék a legmegfelelőbb vagy éppen a drágább, mivel annak sokszorosát költhetjük tüzelőanyagra és javításra. Ha 15-20 évre tervezzük a fűtési rendszert, akkor elsőre olyan kazánt válasszunk ami költség csökkentően működik, megbízható és garantáltan hosszú élettartamú.

kéménybélelés Rendszer

Falazott kémény hibák és annak javításai

Kémény feladata, hogy a keletkezett füstgáz égésterméket a szabadba juttassa. Nagyon régen az emberek nagy többsége fával, szénnel és olajjal tüzelt, ennek az égéstermékét egyrétegű váltózó átmérőjű kémények vezették a szabadba. Manapság még ma is a legtöbb kémény ilyen, azóta nagyon sok féle és fajta tüzelőberendezés került forgalmazásba, magyar és külföldi készülékek.  Ezeknek a készülékeknek már más típusú kéményre van szükségük, teljesen más a huzatigény mint a régi készülékeknek.

Mondhatni, hogy a tégla kémények egy időben épültek az épülettel, országszerte sokan váltottak gáz fűtésre, ezért szükségessé vált a kéményeket átalakítani és bélelni. Olykor a tulajdonosok nem foglalkozva kéményükkel, amit sok helyen kötelező átalakítani a kémény huzatigénye szerint, baleset jöhet létre pl szén monoxid mérgezés, ami esetenként sajnos halállal végződik.

A lecsapódó pára és a szél viharok kárt tehetnek a kéményben, úgy kerülhetjük el a komoly károkat ha évente a helyi kéményseprő vállalattal megvizsgáltatuk kéményünket.

Kondenzációs kazán csere

A kondenzációs kazánok felszerelésénél szükséges a kémények bélelése is, azonban egy gyűjtőkéményben vagy kondenzációs vagy nem kondenzációs kazánt lehet bevezetni.  Addig amíg a társasházban egy nem kondenzációs kazán is be van kötve, nem tudják kivitelezni a felújítást. Mind emellett pedig a kondenzációs kazán beépítéséhez szükség van a többi lakó engedélyére is, a kémény felújítása őket is közvetlenül érinti.

A  társasházban élőknek készülékcsere esetén 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánra cserélniük készüléküket, ha 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokat használnak, amelyek gyűjtőkéményhez csatlakoznak. Még van 1- 1,5 év haladékuk azoknak a lakástulajdonosoknak akik egyenlőre nem váltanak. A még megvásárolható hagyományos készülékeknek, a következő paramétereknek kell megfelelniük: 75 százalékos (ηs) minimális hatékonysággal kell működniük, és az előírt nitrogén-oxid határértéket is be kell tartaniuk.

Az új kondenzációs készülékek a ventillációval a felhasznált hőt forgatják vissza a rendszerbe, ami a távozó hővel melegíti a kazánba beáramló vizet. Azaz ezáltal újrahasznosítja a hulladékhőt, vagyis háromszor- négyszer jobb energiahatékonysággal fűtik be a lakást. A kondenzációs készülékek egyenletesen és biztonságosabban nyújtják a hőt mind amellett, hogy csökkentik a rezsi költségét.

Miért fontos a kéménybélelés ?

Mi történik egy kéményseprő-ellenőrzéskor?

A szolgáltatónak évi egy alkalommal kellene az égéstermék-elvezetőt ellenőriznie. Általában erről küldeni értesítést, hogy mikor várható, szükség esetén tisztítja a kéményt, az égéstermék-elvezető berendezéseket. Az égéstermék maradéktalan távozását is ellenőrzi a kéményseprő gáztüzelésű berendezés használatánál. A kéményseprő meggyőződik, hogy  tiszta az égéstermék elvezető, nincs hibája, a kémény teljes hosszában. A munka elvégzését követően igazolja, hogy miket ellenőrzött, hogy rendben találta e vagy milyen hibákat szükséges javítani.

Az éves ellenőrzéskor általában kiderül, hogy a kéményt béleltetni szükséges, ez azért fontos, mert vakolattal, cementtel, téglával nem érintkezhet az égéstermék. Mivel minden építőanyagban van szilikát. Vagyis a gáz égéstermékei az évek alatt  meggyengítik az építőanyagokat, így statikailag veszélyessé válik a kémény szerkezete, ezzel elősegítve a szén-monoxid visszaáramlásának kockázatát. Mindezek megelőzésére szolgálja a kéménybélelés.

 

kéménybélelés Rendszer

Hogyan tartsuk tisztán kéményünket?

Mondhatni, hogy a tégla kémények egy időben épültek az épülettel, országszerte sokan váltottak gáz fűtésre, ezért szükségessé vált a kéményeket átalakítani és bélelni. Olykor a tulajdonosok nem foglalkozva kéményükkel, amit sok helyen kötelező átalakítani a kémény huzatigénye szerint, baleset jöhet létre pl szén monoxid mérgezés, ami esetenként sajnos halállal végződik.

A lecsapódó pára és a szél viharok kárt tehetnek a kéményben, úgy kerülhetjük el a komoly károkat ha évente a helyi kéményseprő vállalattal megvizsgáltatjuk kéményünket

Kéményhiba Kéménybélelés