Kéménybélelés

Miért szükséges a kéménybélelés ?

A kéményben létrejött sav és folyadék, korom lerakódás közvetlen hő hatására begyullad, amiből korom égés jön létre.

A kémény diletál a magas hő hatására, szemmel nem látható rések keletkeznek a kémény kürtőn, ezáltal iszonyú furcsa szag keletkezik és kiszivárog a lakásba az apró repedéseken. A kémény méretétől függöen akár nedvességhez is vezethet a béleletlen kémény. Ezt a problémát az új kéménybéleléssel el lehet kerülni.

kéménybélelés lényege, hogy a már meglévő kéményben a saválló kémény bélés csővel egy zárt rendszert építünk be, így az égéstermék könnyen kiáramlik a szabadba. A jól megépített kémény és kéménybélelési rendszerek, együtt akár 30 évig is kifogástalan állapotban vannak és működnek, tökéletesen jut az égéstermék a szabadba, régen a magas hő hatására a gravitáció és a hő segítségével jutott ki a szabadba. Az újabb készülékek alacsonyabb hőfokon üzemelnek, ezért a kémény kürtőben páraként lecsapódó égéstermék okozza a problémát, ami sok helyen látható, kívülről a kémény falán fekete foltokban jelenik meg. A újszerű gázkazánok helyes égésére saválló kéménybélelés-sel korszerűsítjük.

Kémény hibák, miért van szükség  kéménybélelésre:

A saválló bélés csövek mint sokan tudják a legtartósabbak a kémény bélelésére. A saválló bélelés megfelel, bírja a rajta lerakódott korom réteget, kátrányt, az ebből eredő kondenzáló létrejött savat, ezáltal a koromégést ami a lerakódott szennyeződés és korom által begyullad, és így végig izzik a béléscső egészén a kémény kürtő tetejéig.
Egy átlagos béleletlen tégla kémény kürtőnél, sajnos a szépen berendezett lakásunk látja a kárát, mivel a szépen felfalazott, belüről vakolt és kikent kémények, ezt a megpróbáltatást már nem bírják!

Kéményhiba Kéménybélelés
saválló idom
saválló Y bekötés
saválló fél méteres cső
saválló kalap

A saválló kémény, acél béléscső égéstermék kivzetők melyet a falazott kémény kürtő belső felületének béleléséhez alkamazunk. Az elemek vastagsága 0,8 mm és gáz, fa, olaj és vegyes tüzelési mód füstgáz elvezetéséhez használunk.

Saválló és korrózóálló acél béléscső méretei :
120 -130 -140 -150 -160 -170 -180 -190 -200 -225 -250 mm
Anyagvastagsága sav és korrózióálló acélnál: 0,8 - 1,0 mm

A kéményrendszerhez a gyártó tanúsítvány ad, mely megfelel az európai uniós előírásnak (DIN EN 1856:2-2009) és a magyar szabványnak (MSZ-EN 1856-2:2009), valamint a nemzeti szabványnak is (MSZ 845:2012 /2012.05.01). Az általunk beépített elemek rendelkeznek CE jellel.

Vissza a kezdőoldalra.